2014. június 24., kedd

Megbocsátás, elengedés





„Aki mérges, annak nemcsak a lelke, hanem a teste is meg van „mérgezve". Ha én nem bocsátottam meg magamnak, vagy valaki másnak, esetleg tőlem nem kértek valamiért elnézést, akkor a testünkben destruktív folyamatok indulnak el. Ha hihetetlenül kifinomultan működő agyunk úgy „dönt" és úgy „érzi", hogy az adott sérelem nekem fontos és negatív, akkor arról bizony az egész testem értesülni fog, és döbbenetes, de egy negatív hormonkoktél áramlik ilyenkor a testembe, az összes sejtembe, és szó szerint lerakódik a méreg. Ha szorongok, ha szomorú vagyok, vagy megbántott valaki, akkor az egész lényem éli ezt meg, és nemcsak a testem vagy a lelkem egy kicsiny része. A sejtjeimre folyamatosan lerakódó stressz pedig egyszer csak elkezdi nem bírni a nyomást, és összeomlik a nagy egész. Ekkor lehet, hogy csak azt tapasztalom, hogy hullik a hajam, de legbelül tudom: valami nagyon nincs rendben. A dolog nem áll meg itt, és ha nem sikerül megtalálni a megoldást a mentális higiéniára, akár keringési panaszok, vagy rákos folyamatok is elindulhatnak bennem..."
Prof.Dr. Bagdy Emőke

Ne cipeljük tovább ezeket a terheket, itt az ideje megbocsátani magunknak és másoknak. A mások iránt érzett harag, düh, sértődöttség, minket betegít és mérgez meg.

Azt várjuk el másoktól, hogy úgy cselekedjenek, ahogyan mi tennénk. De ezt a mi egónk mondja, ők máshonnan szemlélik a világot. Van egy kínai mondás, mi szerint két ember a hegy két oldalán állt. Megszólalt az egyik: „De jó, süt a nap.” Mire a másik: „Árnyék van, dehogy süt.” - Ja, gyere oda, ahol én állok, és meglátod, hogy igazam van.
Hát, nem csak egyféle igazság létezik, valójában, mindenkinek a maga szempontjából igaza van…

Mi könnyebbülünk meg, ha elengedjük múltbéli fájdalmainkat, sérelmeinket. Ez az igazi szabadsághoz vezető út.
Ezek az érzések megbéklyóznak, súlyokat raknak ránk, nem tudunk szárnyalni. Újra és újra visszahúznak, hiába teszünk meg más szinten mindent az előrejutásért, fejlődésünkért, lelki békénkért.
A legelső lépés: saját magunknak megbocsátani. Tudatosítani magunkban, hogy akkor és ott, abban a helyzetben, a lehető legjobb tudásom szerint cselekedtem. Persze, hogy ma már másképp döntenék! Miért is? Mert az azóta megjárt úton rengeteget tapasztaltam, már másképp látom a helyzetet.
Minden, amit megéltünk, jó vagy rossz (de ez is relatív!), az vezetett minket oda, ahol jelenleg is vagyunk. Soha NEM késő! Mert ha most felismerem, hogy mi a problémám gyökere, nagyon sokat tudok azért tenni (nem ellene!), hogy ebből a legjobbat hozzam ki, és a blokkokat feloldjam. Lehetett magzati korban, kisgyerekként vagy felnőtt korunkban bármikor. Lehet, hogy évtizedekig hordoztuk magunkban, de eljött az idő a változásra! Készen állsz rá?

Számos gyakorlat létezik az ezekhez fűződő rossz érzések elengedésére.

Szerepjáték
Izgalmas lehet kipróbálni akár a szerepjátékot is. „Az a másik” hogy érezhet irányomban, magával és másokkal kapcsolatban? Én mit tennék a helyében? Vajon ő milyennek láthat engem? 


Megbocsátás – szabadítsd fel magad!” – Gyakorlat

A megbocsátás folyamata révén mindenki békésebbnek, és energikusabbnak érezheti magát. Mint amikor kidobáljuk a súlyokat a hőlégballon kosarából, hogy magasabbra emelkedhessünk. A régről összegyűlt harag, félelem, és sértettség halott súlyok, melyek lelassítanak bennünket, és elszívják életerőnket.

Mindannyiunkban lehetnek súlyok, amiket most rögtön kihajíthatunk hőlégballonunk kosarából. Amikor megbocsátunk a világnak, és benne önmagunknak, könnyebbé válunk, és rengeteg félelemtől szabadulunk meg. Ez a gyakorlat 30-60 percet vesz igénybe, és bizonyosan megéri az idő-befektetést. Sokan számoltak be arról, hogy önmagában ez a gyakorlat, azonnali, pozitív átalakulásokat hozott életünkben. Íme a szabadság lépései a megbocsátás útján:

1. Tudatosítsuk magunkban a megbocsátással járó előnyöket – A megbocsátás nem egyenlő azzal, hogy kijelentjük: „vesztettem”, vagy „igazad volt én tévedtem”. Nem azt jelenti, hogy valakinek elnézzük valamilyen elhibázott cselekedetét. A megbocsátás egyszerűen szellemünk felszabadításának egy módja, ami által határok nélküli lényekké válhatunk. A jutalom a békesség, az emelkedett energiaszint – és a megbocsátás az ár. Számomra olyan ez, mint egy alku.

2. Állítsunk össze egy megbocsátási listát .Írjuk le minden egyes élő, vagy elhunyt ember nevét, aki valaha is irritált bennünket. A legtöbben három-négy oldalas listát állítanak össze, és hirtelen olyan emberek neve jut eszünkbe, akikre évek óta nem is gondoltak. Vannak, akik háziállatok neveit is leírják, és szinte mindenki belefoglalja saját nevét is a listába.

3. Engedjük el, bocsássunk meg – Egy olyan magányos helyiségben, ahol senki nem zavarhat meg, menjünk végig a listán nevenként. Minden egyes személyt jelenítsünk meg tudatunkban, és mondjuk neki a következőt:

„Megbocsátok neked, és elengedlek téged. Nincs bennem kibékíthetetlen harag. Megbocsátásom teljes. Szabad vagyok, és te is szabad vagy”.

A folyamat harminc percet, vagy annál többet igénybe vehet. Mégis fontos, hogy ne hagyjuk abba, míg teljes lista végére nem értünk.

4. Éjszakai oldások – Minden este lefekvés előtt, gondolatban tekintsünk át a napunkat: van valaki, akinek meg kell bocsátanunk? Ahogy az arcunkat is megmossuk minden este, ugyanolyan fontos tudatunkat is megtisztítani éjszakánként, hogy ne halmozódjon fel bennünk sértettség és neheztelés.

5. A megbocsátás folyamatának megsegítésére, hívhatjuk a Megbocsátás Angyalait, Sztamerát, arkangyalok közül pedig Uriel és Zadkiel tudnak hathatós segítséget nyújtani.

A „megbocsátás épülete” – Vizualizációs gyakorlat

Miután ellazulunk néhány lassú, mély lélegzet segítségével, hunyjuk be a szemünket, és helyezkedjünk el kényelmesen.

Képzeljük el, hogy egy vidéki tájon állunk. Egy út vezet hozzánk. Ezen az úton érkezik minden anyagi, érzelmi és spirituális „ellátmányunk”. Az út áthalad egy épületen, mielőtt elérne hozzánk. Az épületen két ajtó van: egyik az út másik vége felé, másik felénk néz. Ha mindkét ajtó nyitva áll, akkor minden akadálytalanul áramlik hozzánk, és ajándékaink is szabadon áramlanak a világ felé.

Ha bármikor engesztelhetetlenek vagyunk a szívünkben valaki felé, akkor az illető börtönbe zárjuk tudatunkban, és hibáztatásunkkal korbácsoljuk őt. Az illető, akire neheztelünk, tudatunkban be van zárva egy épületbe, melynek ajtaja úgy zárulnak rá, mint a börtönrácsok. Szükségszerűen mi magunk is börtönbe kerülünk azzal együtt, akit elítéltünk, hogy figyelemmel kísérhessük. Minkét ajtó bezárul tehát, és a bezárt épület elállja az áramlások útját.

Pillantsunk be most rögtön saját épületünkbe, és nézzük meg, ki van oda bezárva. Lássuk meg, milyen magas árat fizetünk azért, hogy bebörtönöztük őt. Ha készen állunk a megbocsátásra, képzeljük el, hogy az épület ajtajai automatikusan kinyílnak. Vizualizáljuk, hogy aki kilép az épületből szabad, és boldog, mert megbocsátottunk neki. Kívánjunk minden jót a távozóknak. Ha ez nehezünkre esik, próbáljunk magának a személynek megbocsátani, mert a tetteit elnézni, amiket elkövetett. Ahogy megbocsátunk, érezzük a megkönnyebbülést, a szabadulást, és a megújuló energiát, ahogy elmúlik a sértettségünk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem ülünk ott egyedül az épületben egónk önmagunkra kimondott ítélete miatt.

Ellenőrizzük gyakran ezt a belső épületet, különösen, amikor fáradtnak, betegnek, vagy félelmekkel telinek érezzük magunkat. Észre fogjuk venni, hogy ilyenkor van a legtöbb ember (beleértve önmagunkat is) bezárva az épületbe. Amint kinyitjuk az ajtókat és kiszabadítunk mindenkit, érzelmi és energiaszintünk jelentősen javulni fog.

www.angyalforras.hu

2014. június 23., hétfő

Napról napra... Elsősegéy a mindennapok túléléséhez 1.rész








Bárkit érhet olyan trauma, vagy életében követhetik egymást olyan negatív események, amikor úgy érzi, már nem bírja tovább és feladja a küzdelmet. Ezzel kiengedi kezéből az élete irányítását.
Akit lehúzott a depresszió a gödör mélyére, annak borzasztó nehéz felállni, újra a felszínre jönni, segítséget kérni, vagy egyáltalán élni akarni. A napi legegyszerűbbnek tűnő rutin feladatok elvégzése is szinte lehetetlennek tűnik.
Neked szól a következő, egyszerű gyakorlati útmutatóm, ha úgy érzed, életerőd elhagyott, nem tudsz a mindennapi élet kihívásaival megbirkózni. Nem vagy képes alapvető szükségleteidet kielégíteni, mert nehezedre esik felkelni, reggelit készíteni, mosakodni, a lakásodat rendbe tenni, az utcára kimenni. Nem jársz dolgozni (mert már nem vagy rá képes, vagy elveszítetted állásodat), magányosnak érzed magad, függetlenül attól, hogy fizikailag melletted van-e valaki. Nincsenek céljaid, nem szívesen találkozol és beszélsz barátaiddal, ismerőseiddel, elzárkózol a külvilágtól. Nem találsz örömet semmiben, és már egy film vagy könyv sem köt le. Úgy érzed, minden eddigi cselekedeted értelmét vesztette, már nincs tovább, reményed elhagyott. Életed legnehezebb időszakát éled, a depresszió a hatalmába kerített.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Első dolgunk az, hogy az életenergiákat beindítsuk. Ezt három egyszerű gyakorlattal kezdjük, amit mindennap megismételünk.
Ha kitartóak vagyunk (persze, hogy azok vagyunk!) és 21 napig ezt megtesszük, utána már rutinná válik, és jöhet a következő lépés, a következő szint. (ld. 2.rész)
Csak a kezdet nehéz! 
Nagyon fontos életünkben a ritmus, a rendszeresség!
Mindennap ugyanabban az időben kelünk fel, nem maradunk az ágyban délig, pl. 9 órakor. Mert dolgunk van!!! Reggeli után jön az első gyakorlat. 

1.gyakorlat: BARÁTKOZÁS MAGUNKKAL
A tükör előtt megállunk, és kívülről szemlélve magunkat, elmondjuk „neki”, hogy mennyire szeretjük őt, tiszta szívünkből. Bocsánatát kérjük, hogy ezt idáig nem tettük meg, és úgy bántunk vele, mint egy ellenséggel, akit sanyargatunk, büntetünk. (Miért is ne, hiszen már volt, aki ezt megtette vele, mi is rátehetünk egy lapáttal?! (EZ VOLT A MÚLT!!!)




A testünknek megköszönjük, hogy ilyen csodálatosan működött, nem hagyott minket cserben, csak apró-cseprő gondjaink voltak, amikből fizikailag meggyógyultunk - milyen nagyszerű! -, pedig milyen cudarul bántunk vele! Nem vettük figyelembe az igényeit. Hogy szüksége van a kiegyensúlyozott táplálkozásra (hányszor túlzabáltuk magunkat, aztán koplaltunk, vagy éppen napokig nem vettünk magunkhoz ételt!), hogy szomjazza a rendszeres mozgást, jó levegőt, sétát, kirándulást!
Milyen nagyszerűen működik a szívünk! Épek a végtagjaink!  A kezünkkel bármire képesek vagyunk! Mi irányítjuk, azt teszi, amit akarunk! Mennyi jót tettünk már vele! Képes dolgozni, alkotni, etetni, simogatni! A lábunk mindenhova elvisz, és ez csak a MIENK! MI kaptuk, és kötelességünk vigyázni rá és kényeztetni őket, ahogy megérdemlik!
Milyen szép és egészséges a bőrünk, fogunk, szemünk, amivel látunk…
Hálát adunk a Teremtőnek, hogy ilyen csodálatosra alkotott meg minket, ilyen kitűnő adottságokkal.
Mosolyogjunk  erre az EMBERRE, aki a legjobb barátunk. Velünk van mindig, jóban-rosszban!
Köszönjük meg neki az összes eddigi együttműködést!
Utána egyre könnyebbnek érezzük magunkat, és szép lassan barátságot kötünk „egymással”.

2. gyakorlat: VISSZATÉRÉS ÖNMAGUNKHOZ
Keressük meg azt a gyerekkori képünket, vagy akár egy felnőttkori, de boldog időszakban készült fotónkat, ami jó érzéseket, szép emlékeket idéz fel bennünk. Üljünk le kényelmesen, nézzük a képet hosszasan. Mondjuk ki hangosan azokat a gondolatokat, amik éppen eszünkbe jutnak közben. Mit mesél nekem az akkori énem?  Kik voltak akkor mellettem, mik történtek velem, milyen ízekre, szagokra, hangulatokra, érzésekre emlékszem abból az időből?
Ne fogjuk vissza magunkat, bármi jön, éljük át újra. Majd tegyük ki olyan helyre a lakásunkban, ahol gyakran látjuk. Újra és újra rápillantva, nyugodtan időzzünk el előtte, a korábbi érzéseket felidézve.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dél körül, mindig azonos időben pl. 13-14:00 óra között ebédeljünk. Adjuk meg a módját, hisz akit etetünk, megérdemli a gondoskodást, törődést! Nem számít, ha az ebéd akár vajas kenyér is. Örömmel tegyük meg, minden falatra odafigyelve, élvezve az evés örömét.

3. gyakorlat: KEZDJÜNK EL ÚJRA ÉLNI
   Ugye élünk és nem csak vegetálunk?  Akkor pedig
  ingerekre van szükségünk!
Ebéd után irány a levegő! Kezdetben az is megteszi, ha az utcánkban sétálgatunk. Ott is mennyi látnivaló van! Fedezzük fel újra a szomszédos házakat, utakat, fákat, mintha először járnánk ott. Ha találkozunk valakivel, álljunk meg egy-két szóra. (Meglátod, nem is olyan nehéz ez, itt már kezdesz nyitni a külvilág felé.)
Süt a nap? Csodálatos, olyan, mintha nyaralás közben sétálnánk! A napfény feltölt energiával, megtisztítja egész lényünket, elűzi a rossz gondolatokat.
Borús az ég? De jó, minden olyan meghitt, csendes, nyugalmat árasztó! Ilyenkor szívesebben bújnak össze a párok. Hamarosan én is ezt teszem az én párommal…
Esik az eső? Milyen nagyszerű! Az ernyőnk, vagy a köpenyünk alatt megbújva, azon gondolkodunk, hogy a természetnek ez milyen jót tesz! Issza be a föld, a virágok, a fák örvendeznek! "Az sem baj, ha kicsit elázom, hiszen érzem MAGAM, érzem, hogy vagyok"!

Madarak csicsergését hallani, zene füleinknek! Kevés megnyugtatóbb hang létezik. Látjuk, ahogy a gyerekek játszanak, a kutyák futkosnak…
Néha meg-megszólít valaki, vagy mi kérdezzük meg a babát tologató, kutyát vezető embereket: Mennyi idős a baba? Milyen fajtájú a kutyus… (=EMBERI KOMMUNIKÁCIÓ!!!)
Tehát nyitunk a külvilág felé, mert mi is részesei vagyunk a NAGY EGÉSZNEK!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Korábban milyen zenét hallgattál szívesen? Kapcsold be és hallgasd újra, amikor teheted. Ha latin zenét hallasz, nem tudsz szomorú lenni, árad belőle a vidámság, életkedv, és előbb-utóbb együtt mozogsz a ritmussal. A tánc és mozgás nagyon sok pozitív energiát szabadít fel. Figyelj csak a zenére, az abban rejlő szépségre.
Jó, ha naplót vezetünk, és feljegyezzük a napi élményeinket. Megdicsérjük magunkat, hogy milyen kitartóak voltunk és MEGCSINÁLTUK!  Leírjuk az aznapi jó dolgokat, amik örömet szereztek nekünk. (Ez kötelező, mert mindig történik jó dolog, nem szabad elmenni mellette!)
Biztosan hallottunk valami szép zenét, láttunk egy szép virágot, kellemes illatot éreztünk, ami felidézett bennünk valami jó érzést, ránk mosolygott/ megszólított valaki, híreket kaptunk egy régi ismerősről, a gyerekünkre büszkék lehettünk, finomat ettünk, nagyot sétáltunk… Annyi minden van, ami örömet szerezhet!
CÉLUNKAT nem tévesztjük szem elől!
MI is a célunk? Egészségesen, boldogan, teljes életet élni, harmóniában azzal az emberrel – azaz ÖNMAGAMMAL -, akit szeretek, tisztelek, megbecsülök! Így hamarosan méltó TÁRSAT találok, akivel örömben, szeretetben élem le a további sok-sok évemet!
Ha ezeket a sorokat elolvastad, már megtetted az első lépést gyógyulásod felé. Elültettem benned egy gondolat csíráját, és ha még nem is ma vagy holnap állsz készen, hogy a gyakorlatokat elkezdd, előbb-utóbb megérik benned, hogy elindulj a felé, hogy megváltoztasd az életed.




Ha a gyermek az első esés után felhagyna a próbálkozással, sosem tanulna meg járni.

2014. június 22., vasárnap

STRESSZ AZ ÉLETÜNKBEN



Mi a stressz?
A stressz Selye János megfogalmazásában, a test nem specifikus válasza az őt ért ingerre.

Mi történik stressz hatására?
Amikor fizikai, mentális, érzelmi vagy spirituális jóllétünk veszélybe kerül, az agy stressz-hormonokat bocsát ki, ami a véráramba kerül. Első lépésként a test riadót fúj, amit  szaporább légzés, sebesebb  szívverés, vérnyomás emelkedés, verejtékezés követ.
A megemelkedett vérnyomás következtében több vér jut az izmokba, amelynek hatására felszabadulnak a védekezéshez vagy meneküléshez szükséges energiák („üss vagy fuss” elmélet).

Stressz hatására az előagy (tudatos, kreatív) lekapcsol, a hátsó agy (ösztönös) veszi át az irányítást, (negatív érzelmeken alapuló) tanult reakciók reflexszerűen ismétlődnek, így lehetőségeink lecsökkennek.

Ha a feszültséget keltő esemény, érzés elmúlik, a szervezet ismét normálisan működik.

Megkülönböztetünk pozitív és negatív stresszt.

A pozitív stressz, teljesítményünk fokázására ösztönöz bennünket. Feladata a viselkedés aktivizálása, energetizálása, a motiváció mint hajtóerő létrehozása, mely behatárolt ideig tart.  Az ősembernél a fennmaradást szolgálta, az állatvilágban is a túléléshez szükséges: menekülés a veszélyes helyzetekből, zsákmányszerzés.
Hatása elősegíti a gyors alkalmazkodást környezetünkhöz. Erőt, energiát, lendületet ad az új kihívásokhoz, mint például egy vizsgához, állásinterjúhoz és más hasonló szereplésekhez, sportversenyhez és mindenféle fizikai aktivitást kívánó helyzetekhez. Segíti az összpontosítást, az összeszedettséget, a más módon ki nem használt energiák és erőforrások mozgósítását. Felgyorsítja a gondolkodást, stimulálja az izmokat és rövidebbé teszi a reakcióidőt.
Ezt követően a test visszatér az egyensúly állapotába.

Negatív stresszről akkor beszélünk, amikor egy adott élethelyzet miatt állandósul a feszültség bennünk. Nincs valódi vészhelyzet, azonban szervezetünk mégis úgy reagál a kisebb-nagyobb őt ért külső hatásokra, mint ha az ténylegesen fennállna.
Nem tudjuk megfelelőképpen kezelni a szituációt, frusztráltak vagyunk, tehetetlennek érezzük magunkat, szervezetünk nem billen vissza rövid időn belül normál, egyensúlyi állapotába, tűrőképességünk határához értünk.
Hatására kimerültek leszünk, csökken a teljesítő képességünk,  majd egy idő után különféle betegségek jelentkezhetnek., mint a depresszió, szorongás, félelem, pánik, álmatlanság, fejfájás, allergia, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyomorfekély.

Stressz az életünkben
Leggyakoribb stresszünk: születés, bölcsődébe, óvodába kerülés, iskolakezdés, vizsgák (érettségi, felvételi stb.), álláskeresés, új munkahely, munkahely elvesztése, házasság, szexuális problémák, szülés, aggódás a gyerekeinkért, anyagi veszteség, válás, betegségek, hozzátartozó elvesztésem nyugdíj stb.

Hogyan kezeljük a stresszt?
A magyarázatot már Shakespeare is tudta: "nincs a világon se jó, se rossz; gondolkodás teszi azzá" - írja a Hamlet második felvonásában. Minden attól függ tehát, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk a stresszt kiváltó helyzethez.

Íme, néhány  jó tanács, amivel oldhatjuk a stresszt.

Próbáljunk meg a problémát okozó helyzethez való hozzáállásunkon változtatni. Ha nem szeretjük az iskolát, ahova járunk vagy a munkahelyet, ahol dolgozunk, próbáljuk ki, hogy elkezdjük azt kívülállóként figyelni, érdeklődéssel hozzáállni, mintha most kezdenénk ott az első napunkat. Vagy esetleg ott egy tanár vagy a főnök, aki megkeseríti az életünket? Nézzünk rá úgy ezentúl, mintha először látnánk, figyeljük úgy a viselkedését, mintha teljesen kívülállók lennénk.  Ez egy igen izgalmas és nagyon hatásos játék, érdemes kipróbálni.

Ha számunkra az okoz stresszt, hogy egyedül élünk és magányosnak érezzük magunkat, tanuljuk meg örömünket lelni abban,  hogy mennyi mindent csinálhatunk, önmagunk legjobb társasága lehetünk, élvezhetjük az életet, nem szól bele senki. Ez a lehetőségek tárháza!  Ez a hozzáállásunk mágnesként fog másokat vonzani. Tudatosítsuk magunkban, hogy az egyedül élés nem egyenlő a magányossággal!

Vigyünk rendszert az életünkbe. Lehetőség szerint ugyanabban az időben keljünk, feküdjünk minden nap, elegendő időt hagyva a nyugodt alvásra. Főbb étkezéseinkre is szakítsunk kellő időt.

Lefekvés előtt próbáljunk megnyugtató dolgokkal foglakozni, lazítani, ne nézzünk számunkra felzaklató filmeket, ne végezzünk nagy intenzitású mozgás gyakorlatokat.

Csak teljesíthető célokat tűzzünk magunk elé.

Figyeljük magunkat, próbáljuk felismerni, mikor túlzott a saját reakciónk egy helyzetben, ne engedjük, hogy elhatalmasodjon rajtunk.

Építsük be az életünkbe a rendszeres testmozgást, sportot. Ez bármi lehet, ami hozzánk a legközelebb áll.
Nagyon hasznos valamilyen relaxációs technika, pl. a jóga elsajátítása.
Minél többet legyünk szabad levegőn, sétáljunk és kiránduljunk annyiszor, ahányszor csak alkalmunk nyílik rá.

A pihenésre, feltöltődésre rendszeresen szakítsunk időt.

Együnk jó minőségű, egészséges ételeket. Fogyasszunk sok zöldséget és az idénynek megfelelő gyümölcsöket.

Legyünk magunkkal elnézőek. Ne rágódjunk azon, amit szerintünk a múltban másképpen kellett volna csinálnunk.

Olyan gyengédek legyünk magunkhoz, mint ahogyan azt másoktól is elvárnánk.

Kényeztessük magunkat olyan dolgokkal, amik számunkra örömet jelentenek. Ezek lehetnek apró dolgok, mint pl. egy jó, illatos fürdő, kellemes zene hallgatása.

Ha nem boldogulunk egyedül, mindenképpen kérjük szakember segítségét, forduljunk kineziológushoz vagy egyéb terapeutához. Fizikai síkon segítséget jelenthet még a masszázs, reflexológia.