2015. augusztus 2., vasárnap

MÉRFÖLDKÖVEINK



Mik is azok a bizonyos mérföldkövek az életünkben? A jelentős változások kiinduló pontjai.

Fel tudod idézni, neked mik voltak eddigi életed során azok az állomások, ahol azt mondtad, hogy ezek után megváltozott az életed?

Néha számunkra akkor jelentéktelennek tűnő dolgok, nagy hatással lehetnek ránk a későbbiekben. Egy-egy elejtett mondat (amit már lehet, hogy százszor hallottunk, de most jutott el hozzánk igazán), ami befészkeli magát az agyunkba, egy találkozás valakivel, egy addig ismeretlen, új élmény, érzés…
Megérint valami, amitől másképp kezdesz el gondolkodni, másképp látod a világot, és az addigi megszokott cselekedeteidet, reakcióidat felváltja valami más. Olyan, mint amikor valakinek kitisztul a látása, lekerül az addigi homályt okozó fátyol, és tisztán látja, mit kell tennie. Az új tetteink beépülnek az mindennapjainkba, majd szép lassan rutinná válnak.

Biztosan volt számos ilyen alkalom az életed során, de most hosszú ideje úgy érzed, hogy beleragadtál a megszokott, de számodra legalább biztonságos hétköznapokba? Hogy nem mozdul meg semmi, pedig tudod, hogy nem jó így. Nem jó a párkapcsolatod, nem szereted a munkádat, feszült a viszony a gyerekeddel, családtagjaiddal, fáradt vagy, és nem tudsz kikapcsolódni, feltöltődni, elzárkózol a külvilágtól, nem találkozol a barátaiddal, kevés a bevételed…

Annyira ragaszkodsz hozzá, hogy nem mersz nyitni, mert félsz a bizonytalanságtól, a változástól. Kockázatként éled meg, ha valami nem úgy megy, ahogy eddig, mert az nem biztonságos számodra. Mert úgy ítéled meg, hogy a mostani pocsék helyzeted is jobb, mint egy esetleges változást követő MÁS állapot, amit még nem ismersz.
Na, ez az, amikor csak várunk és várunk, és azt gondoljuk, hogy annak a bizonyos fordulatnak már be kéne következni, mert már igenis megérdemeljük, hogy egyszer végre nekünk is jó legyen. De nem teszünk ennek érdekében semmit.
Mert jöjjön csak az a herceg a paripán, és csöngessen már be hozzám, én ugyan nem megyek sehova. Az a másik meg kérjen már tőlem bocsánatot, nehogy már én tegyem meg az első lépést. Ezt a nyamvadt munkát összeszorított foggal végzem, már utálok bejárni, és néha még el is küldöm a pályázatomat ímmel-ámmal valahova, de azok a szemetek még csak be sem hívnak. Több végzettségem van, de senki nem tudja, én ugyan nem propagálom.  Nem nézek utána, hogyan kereshetnék a tudásommal, tapasztalataimmal több pénzt.
Szerinted ezek mögött mennyi az energia? Sértettség viszont annál több!

Vegyük számba a következőket.
Mennyire akarom elérni a céljaimat? Akarom egyáltalán? Mi az, ami most ki tudna billenteni a jelenlegi állapotomból?  Kire vagy mire várok, hogy a fordulat bekövetkezzen?  Mit teszek meg érte nap mint nap? Elég nyitott vagyok az új befogadására? El tudom képzelni magam, a mindennapjaimat az óhajtott állapotban? Elengedem, el merem engedni az eddig engem mérgező helyzetemet, hogy beengedhessem és teret adjak az újnak? Rajtam kívül van, aki alkalmasabb arra, hogy tegyen azért, hogy az életem más irányt vegyen?
Nézd meg, a fentiekre mit válaszolsz. Légy őszinte magaddal.
Amennyiben ezekre pozitív választ tudsz adni, az már a fejlődés, az előrejutás kulcsa. Kulcs az életed megváltoztatására.

Soha nem késő, akár ma is elkezdheted. Ha valami fontos számodra, akkor ne halogasd. A holnap, a jövő hét, a következő évszak stb. miért lenne megfelelőbb a MOSTnál?
Tettekre fel! 

Juhász Erika
Kineziológus
Természetgyógyász
ThetaHealing konzulens

naposoldalon@gmail.com
www.naposoldalon.blogspot.hu
20 541 2801

2015. május 31., vasárnap

Felelősség


 Gondolkoztál már azon, hogy Te kiért és miért vállalsz felelősséget? Azon, hogy mennyi energiát vesz el tőlünk, ha ezt mások helyett tesszük?
És a saját tetteidért, életedért, vállalod a felelősséget? Vagy hárítasz?
Szerinted ki a felelős azért, ahogyan most élsz, ahogyan érzed magad? A körülmények, a szüleid, a családod, eddigi kapcsolataid?
Nem gondolod, hogy itt az ideje, hogy a saját életedért Te vállald a felelősséget, felnőtt ember módjára?

Igen, lehet, hogy egy olyan családba születtél, ahol nehéz gyermekkorod volt. Lehet, hogy sok bántalmazás ért, lehet, hogy nélkülöztetek. Esetleg az osztálytársaid kigúnyoltak, vagy akár kiközösítettek.
Ezek valóban mély nyomot hagynak bennünk. A múltban ért sérelmek határozzák meg jelen viselkedésünket. Ezeket a sérelmeket cipeljük, dédelgetjük a haraggal, a fájdalmakkal együtt, egy életen át. Mekkora teher ez! És közben hivatkozhatunk arra, hogy azért rosszak a párkapcsolataink, nem jutunk előre, lézengünk és nem találunk magunknak célt, meghátrálunk a feladatok elől, nem tisztelnek minket, boldogtalanok vagyunk stb., mert rossz gyermekkorunk volt…
OK, ez a múlt, megtörtént. Tudsz rajta változatni? Úgy tűnik, hogy nem. De a hozzáállásodon bizony, hogy tudsz! Jól akarod magad érezni? Hát, megteheted, csak rajtad múlik! VAN VÁLASZTÁSOD! Mi lenne, ha elfogadnád a megváltoztathatatlant? Igen, ez volt a múltban. Sokat szenvedtem, ilyen-olyan problémák miatt, de már elég volt! Most már igenis jól akarom érezni magam! Többé már nem leszek mártír, aki a körülmények áldozata, hanem teszek magamért.

Leltárba veszem, mi az, ami nem jó a jelenlegi életemben. Lehet ez párkapcsolat, illetve bármilyen emberi kapcsolat, anyagi helyzet, munkahely… Aztán számba veszem, ha kell, leírom, mi az, amit eddig tettem annak érdekében, hogy ez másképp legyen. Kit tettem felelőssé azért, hogy ez és ez nem jó nekem? És mi a kívánt állapot? Elég kitartó voltam a céljaim elérésében? Minden nap tettem valamit azért, hogy közelebb kerüljek hozzá? Vagy csak keseregtem és irigykedtem a környezetemben lévőkre, hogy bezzeg X-nek az ölébe hullott minden, Y-nak meg milyen szép családi élete van, Z meg csak utazgat gondtalanul a világban. Én meg itt senyvedek, és milyen rossz nekem…

Honnan tudod, hogy tényleg olyan jó nekik? Egyrészt, az az ő életük, nem látsz bele. Nem tudhatod, mi van a színfalak mögött. Mert nem minden az ám, aminek látszik. A mai virtuális világban, ami körülvesz minket, mindenki a legvonzóbb, leglegebb (álomcsalád, álompár, álom utazás a világ másik felén…) fotóit teszi ki közszemlére. Pedig ez csak a kirakat!
Kívülről valóban úgy is látszik, hogy az illetőnek mindenből a legjobb jutott, de lehet, hogy valahonnan eljut hozzád a hír, hogy éppen válnak, esetleg súlyos beteg, vagy éppen most veszítette el az állását.
Másrészt, bizony nem jó, ha folyamatosan másokhoz hasonlítgatjuk életünket, önmagunkat, mert ez igencsak tévútra visz, hamis képet kapunk magunkról.

Ehelyett jól teszed, ha magadra koncentrálsz és számba veszed, hogy a Te saját életedben eddig mit értél el. Honnan jöttél, most hol tartasz. Mekkora utat tettél meg. Mert az ám a nagy dolog, ha Te, az adott helyzetedből, a lehető legtöbbet, legjobbat hoztad ki. (Miért kellene ezt bárkiével is összehasonlítani? Akinek az ölébe hullottak a lehetőségek, a vagyon, annak vajon mennyi erőfeszítésébe került előre jutnia az  élete során?)
De ne légy magaddal igazságtalan! Emlékezz csak arra, hogy mennyit tanultál, dolgoztál, segítettél, a sok erősfeszítésre, a kitartásodra, amivel már számtalanszor bizonyítottad életed során, hogy képes vagy olyan dolgokat is megvalósítani, amiről azelőtt nem is gondoltad volna, hogy sikerül. Nyugodtan vállon veregetheted legalább most, magad. Hát légy hálás azért, ahol éppen tartasz.

Elkezdheted ebben a pillanatban is, és dönthetsz úgy, hogy kilépsz az önsajnálatból, és minden szinten teszel a céljaidért. Ez csak a Te fejedben dől el! Összpontosítanod kell a célodra, de fizikai síkon is meg kell tenned a lépéseket ahhoz, hogy előre juss. Mert mi van akkor ha, egy új munkahelyet szeretnél, és a fotelban ülve nap mint nap elképzeled a vágyott munkahelyet (ez is nagyon fontos), de bizony nem teszed meg fizikai síkon a szükséges lépéseket? Az csak fél megoldás. Bizony, a hirdetéseket is nézned kell, jó ha érdeklődsz az ismerőseid körében, és el kell menned az állásinterjúkra is.

Az a lényeg, hogy naponta tegyél valamit a  célod elérése  érdekében.
Ezek lehetnek  akár apró lépések is. Minden este idézd fel, hogy aznap mi tettél meg ezért, majd képzeld el, lásd, hogy egyre közelebb a cél. Csak rajtad múlik, és senki máson, hogy hova jutsz el. És légy nagyon büszke magadra, hogy milyen kitartó vagy!


Ha úgy érzed, hogy nem vagy képes elindulni a változás útján, én segíthetek az első lépések megtételében. A kezdeti lendületet megkapod ahhoz, hogy egyedül is végig tudj menni az úton.

Juhász Erika
Kineziológus
Természetgyógyász
ThetaHealing konzulens

naposoldalon@gmail.com
www.naposoldalon.blogspot.hu
20 541 2801

2015. március 24., kedd

TAVASZI MEGÚJULÁS



Tavasszal megújul a világ körülöttünk, s ez remek alkalom arra, hogy belül, lélekben is megújuljunk, hiszen ha harmóniába kerülünk a természettel, akkor sokkal könnyebben virágba borulhatunk magunk is. Tavasszal ismét megjelennek azok a dolgok körülöttünk, amelyeket télen nélkülöznünk kellett. Kisüt a nap, felmelegedik a természet, megjelennek az énekes madarak, kizöldellnek a fák. A nappal ideje megnyúlik, s rövidebbé válnak az esték. Mit tegyünk, hogy mi is a részesévé váljunk a megújulásnak?

1. Merj változtatni
A természetnek nem kell akarnia a változást, magától is megújul. Neked azonban tenned kell a változásért.
Meg vagy elégedve az életeddel? Minden rendben? A párkapcsolatod, a családi életed ideális, a munkahelyedre szívesen jársz be, anyagiakban bővelkedsz, jó a közérzeted? Akkor talán ne is csinálj semmi mást, csak folytasd, amit eddig tettél. Ha azonban elégedetlen vagy a jelenlegi életeddel, annak bármely területével, akkor dönts úgy, hogy javítasz rajta! Akard azt, hogy megváltozzon az életed!


2. Takarítás
Ahogyan a természet is megkönnyebbül ilyenkor, tegyél le te is minden olyan terhet, amelyet már régóta cipelsz magaddal, pedig semmi szükséged rá. Ezek lehetnek fizikai dolgok is. Eladhatsz vagy kidobhatsz dolgokat, lemondhatsz előfizetéseket. Ugyanígy kiléphetsz számodra előnytelen vagy kellemetlen helyzetekből. Szabadulj meg mindentől, ami felesleges, ezáltal biztosíthatod, hogy legyen elég hely és elég idő mindazoknak a dolgoknak, amelyek újként köszönthetnek be az életedbe. Lélegezz fel, és élvezd a felszabaduló energiák áramlását. Engedd szélnek a korlátozó hiedelmeidet, helyettük alkalmazz pozitív, megerősítő gondolatokat.


http://www.harmonet.hu/data/cikkek/58000/58856/03.jpg3. Nyílj ki!
Tavasszal kinyílnak a virágok, és ha valóban új életre vágysz, akkor neked is ki kell nyílnod. Légy kíváncsi, figyelmes és befogadó. Annyi minden történik a világban, annyi lehetőség rejlik körülötted és benned, hogy ezeket megragadva a változás ezer meg ezer különböző módon is beköszönhet az életedbe. Sajnos azonban az emberek nem mindig veszik észre a lehetőségeiket. Minél több lehetőséggel rendelkezik valaki, annál könnyebben és sikeresebben boldogul az életben. Ezt józan paraszti ésszel is beláthatjuk, ennek ellenére a lehetőségek ellen sokan korlátokkal védekeznek. A komfortzónájukba bújnak, és még az orrukat sem hajlandók kidugni, nemhogy kikukucskáljanak. Légy nyitott, láss túl az orrodon, ne ijedj meg a saját árnyékodtól! Az új lehetőségek mindenütt ott hevernek az úton, csak le kell értük hajolnod.


4. Kifelé és befelé
Ha nem akarsz elmenni életed lehetőségei mellett, akkor jó, ha figyelsz kifelé, látsz, hallasz, tapintasz, szagolsz és ízlelsz, és mindezt valóban figyelmesen, hiszen sokszor a lényegtelennek tűnő információk mögött találod meg az igazán  fontos tartalmat. Ugyanakkor befelé is figyelned kell, hiszen az életeddel kapcsolatos fontos döntések csakis a te kezedben vannak. Ha jó döntéseket akarsz hozni, ismerned kell önmagad, és fel kell hagynod minden olyan tevékenységgel vagy állapottal, mint az önámítás, önbecsapás, fásultság, depresszió, cinizmus vagy negatív gondolkodás. Fogadd el önmagad, és légy intuitív. Ha felismered a jó megérzéseket, igen erőteljes változásokra számíthatsz az életedben.

5. Egy egyszerű gyakorlat  a megújulásra
Amikor kellemes az idő, menj el egy szép természeti helyre. Ez lehet egy folyópart, egy erdei tisztás, egy vízesés, vagy egy csendesebb, nyugodt park a városban. Ülj le egy padra, vagy egy kőre, és fél órán keresztül semmi mást ne tegyél, csak figyelj. Nézd a természetet, hallgasd a madarakat, érezd a bőrödön a szelet vagy a nap sugarait. Fél óra alatt nyugodt, békés és befogadó állapotba kerülhetsz, ilyenkor pedig sokkal könnyebben kaphatsz új ötleteket és hasznos gondolatokat tudattalan elmédtől. Jó, ha van nálad egy notesz és egy ceruza, hogy felírd az ötleteidet. Ebben a helyzetben nem kell kritikusan gondolkodni, hagyatkozz a kreatívabb, az álmodozó részedre. Később még lesz időd mindent logikusan átgondolni.

A tavasz a megújulásról szól, alkalmazd ezt a saját életedre is.

http://www.harmonet.hu/data/cikkek/58000/58856/03.jpg

2015. február 22., vasárnap

A pánikbetegségről egyszerűen

A pánikbetegség előfordulása nagy részénél nem ismerik fel a problémát, az első roham után általában valamilyen testi betegség gyanúja merül fel. A szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri illetve  neurológiai tüneteket mutató betegek jelentős hányada pánikbeteg.

Nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál, és családi halmozódást mutat. Általában a húszak életévek elején jelentkezik, de néha előfordul a serdülőkor előtt is.

Fontos megkülönböztetni a pánikrohamot a pánikbetegségtől. A pánikroham tulajdonképpen szorongásos rosszullét, melynek legfőbb jellegzetessége, hogy hirtelen váratlanul és megmagyarázhatatlanul tör rá az emberre.

Mi is az a pánikbetegség?

A szorongás vagy nyugtalanság teljesen természetes reakció, ha valamilyen veszélyessé váló helyzetbe kerülsz. A veszélyt érzékelve a testben olyan hormonok termelődnek, melyek a szervezetet felkészítik a védekezésre. Az izmok megfeszülnek, a légzés és a szívverés szaporábbá válik.
Ha ez a vészreakció minden nyilvánvaló veszély nélkül létrejön, pánikbetegségről beszélünk. A betegség hosszútávon kimerültséget és a koncentrálóképesség gyengülését vonja maga után, emellett fejfájást, emésztési problémákat és vérnyomás-emelkedést okoz. Ez a neurózistípus néha olyan súlyos tüneteket utánoz, amik akár szívinfarktus gyanúját is kelthetik.

A pánikroham tünetei

  • heves, szapora szívverés
  • izzadás, hidegrázás
  • remegés
  • hányinger, hasfájás, szédülés
  • ájulásérzés, halálfélelem
  • szapora légzés, légszomj
  • zsibbadás, bizsergés
  • anginás roham - melyet mellkasi fájdalom jelez
A pánikroham diagnózishoz a felsorolt tünetek közül legalább négynek meg kell jelennie. A szorongás és a tünetek intenzitása nagyjából 10 perc alatt eléri a maximumot, majd 20-30 perc alatt a roham fokozatosan, magától megszűnik.
A pánikbetegség tünetei
Pánikbetegségről akkor beszélünk, ha a pánikrohamok gyakran ismétlődnek, egy hónap alatt legalább négyszer, és a beteg mindennapi életvitelében jelentős zavarokat okoznak. Ilyenkor már a rohammentes időszakban is jellemző az állandó aggodalom egy újabb roham megjelenésétől.

Mi okozza?

A szakértők azt gondolják, hogy a pánikbeteg emberek idegrendszere a stresszre túlzott reakcióval válaszol, és nyugalmi állapotába a normálisnál hosszabb idő alatt tér vissza. A pszichés probléma kialakulhat valamilyen felkavaró élmény nyomán (baleset, válás vagy halál), esetleg huzamosabb ideig fennálló félelem, szorongás kapcsán, de esetenként a beteg nem tudja, mi válthatta ki, az okra csak később derül fény.

Hogyan tudsz magadon segíteni?

Íme, pár módszer, ami elsősegély lehet számodra, ha elkezdődik a roham.

Figyelj a légzésedre. A 4x5-ös légzés-techika nagyon sok esetben segítségedre lesz.
Próbálj meg lassan 5-ig számolni , míg belélegzel
Megint számolj 5-ig, míg benntartod a levegőt
Újra 5-ig számolj, míg kilélegzel
Szünet – míg 5-ig számolsz
Kezdd újra…

Ha van kéznél víz, igyál szép lassan kortyolva, figyelve a víz ízére, számolva a kortyokat.

Próbáld meg kívülről nézni magad, figyeld, mi történik veled. Tudatosítsd magadban, hogy minden tünet, rossz érzés, ami most jön, hamarosan a múlté lesz. Fogadd el, hogy most ez van, de többé nincs rá szükséged, és nem sokára átveszed az irányítást a tested felett.

Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények

A pánikbetegséggel küzdő embereknek kalciumot - napi kétszer 500 mg-ot -, magnéziumot - napi kétszer 250 mg-ot - és B-vitamint tartalmazó, összetett készítményeket is ajánlanak a szakértők. Ez utóbbiból érdemes a B-vitamin-komplexet választanod - mely az összes fontosabb B-vitamint tartalmazza -, és fogyassz belőle minden reggel egy tablettát. Ezek a tápanyagok fontosak az idegrendszer egészséges működéséhez, különösen ahhoz szükségesek, hogy az agy elegendő ingerületátvivő anyagot állítson elő.
Igen hasznosak egyes gyógynövénykészítmények, melyek nem váltanak ki függőséget, és nem okoznak mellékhatásokat. Több vizsgálat szerint a mámorbors - más néven káva - kivonatának hatékonysága vetekszik a receptre kapható gyógyszerekével. Enyhíti a szorongásos tüneteket: az idegességet, a szédülést és az erős szívdobogást. Napi két-három alkalommal vegyél be 250 mg kivonatot.
Az orvosi macskagyökér altató hatású kivonata kis dózisban nyugtató hatást fejt ki. Akkor érdemes kipróbálnod, ha a mámorbors kivonata nem használ. Citromfű szintén igen jó nyugtató hatású gyógynövény.

Mit tehetsz még gyógyulásod érdekében?

  • Csökkentsd a koffein-, alkohol- és túlzott cukorfogyasztást - ezek mindegyike fokozhatja a tüneteket
  • Sportolj rendszeresen! A mozgás elősegíti a tejsav lebontását, hatására jó közérzetet világszerte nő. A betegek A szív- és érrendszeri betegek jelentős hányada pánikbeteg.biztosító vegyületek - endorfinok - szabadulnak fel a szervezetben, és nő a szervezet oxigénfogyasztása
  • Légy minél többet a természetben. Kirándulj és sétálj sokat a szabad levegőn
  • Barátaiddal, akik közel állnak hozzád, találkozzál rendszeresen
  • Szakíts minden nap időt egy kis kikapcsolódásra, örömet okozó tevékenységre
Ha úgy érzed, egyedül nem vagy képes a pánikbetegséggel megbirkózni, kérj külső segítséget. Már néhány kineziológiai kezelés megoldás lehet a problémádra.

2015. január 2., péntek

ÚJ ÉV, ÚJ CÉLOK

Az új év kezdete sokak szerint nem más, mint egy ugyanolyan nap, mint bármelyik másik. Spirituális értelemben azonban érdemes úgy ragaszkodni ehhez az időszakhoz, mint egy megállóhoz. Egy dombtetőre érve érdemes megpihennünk, a hátunk mögé nézve végiggondolni az elmúlt hónapokat, és előretekintve tervezgetni a következőket. Ilyenkor van lehetőség és idő arra, hogy elgondolkodjunk arról, milyen helyzetekben, milyen pillanatokban nem érezzük jól magunkat, és hogyan lehetne ezeken változtatni.

Kezdjünk új életet?

Semmiképpen! De okosabban folytassuk a régit! Érdemes egy tiszta fehér lapot magunk elé venni, és felírni az elmúlt év sikereit és kudarcait. Vizsgáljuk meg a kudarcokat! Vajon hogyan érintenek bennünket most? Milyen okok vezettek a sikertelenséghez? Tudtunk volna változtatni rajta? Esetleg kitől kérhettünk volna segítséget?


Ugyanígy vegyük szemügyre a sikereinket! Milyen sikerekre vágytunk úgy egy évvel ezelőtt? Hogyan értékeljük most, amiket elértünk? Miért fontosak azok a sikerek? Kinek köszönhetjük, kitől kaptunk támogatást? Magunkban milyen tulajdonságaink voltak fontosak a sikerhez? Milyenfajta sikereket értünk el? Magánéleti vagy szakmai van többségben?

Most tervezzünk az új esztendőre! Soroljuk fel, ahogy az eszünkbe jutnak a vágyak, minden, amit ebben az évben jó lenne elérni, a fogyástól elkezdve a szerelmen át egészen a szakmai előrelépésig!
A vágyakat most rendszerezzük! Írjuk egymás alá, mellé pedig azt, hogy ez eléréséhez mit kell megtennünk, kinek a segítségét kérhetjük, esetleg min kell változtatnunk. Érdemes kisebb lépésekben is megtervezni a végrehajtást. Valahogy így: szeretnék öt kilót fogyni márciusig, ezért minden héten kétszer tornázom, és utánanézek valami egyszerű diétának. A nagyobb vágyakat is érdemes kisebb részletekre szétbontva, akár hónapokra tervezve megvalósítani.
 Az új év kezdete sokak szerint nem más, mint egy ugyanolyan nap, mint bármelyik másik. Spirituális értelemben azonban érdemes úgy ragaszkodni ehhez az időszakhoz, mint egy megállóhoz. Egy dombtetőre érve érdemes megpihennünk, a hátunk mögé nézve végiggondolni az elmúlt hónapokat, és előretekintve tervezgetni a következőket. Ilyenkor van lehetőség és idő arra, hogy elgondolkodjunk arról, milyen helyzetekben, milyen pillanatokban nem érezzük jól magunkat, és hogyan lehetne ezeken változtatni.

 Ehhez néhány apró segítség:

– Vezess naplót! Írd bele élményeidet, érzéseidet, találkozásaidat! Nem muszáj mindennap, de érdemes minden fontosnak tartott pillanatról bejegyzést készíteni. A napló segít abban, hogy a jelent tudatosabban éld meg, és még abban is megerősít, hogy visszatekints életed fontos pillanataira.

– Mielőtt felkelsz, reggel gondold végig, mi mindenért lehetsz hálás. Mi az, ami körülvesz, kik azok, akikkel jó együtt élned, milyen örömteli dolgok részei az életednek? Amint tudatosan gondolkodsz a hétköznapi örömeidről, máris tudatosan éled meg a jó pillanatokat.

– Adj magadnak időt! Szánj arra naponta néhány percet, hogy magadra figyelj, hogy lelassíts és elgondolkozz – magadról, a pillanatról! Kezdj el meditálni, tanuld meg a technikáját!


Nem lehetünk tökéletesek!

Az egész világunk teljesítményekre épül, az a jó, aki a legjobbat hozza ki az életéből, aki sikeres, vagyonos. Kérdés, hogy ettől boldog-e. A boldogságunkhoz szükséges elfogadnunk azt az örök igazságot is, hogy semmi és senki nem lehet tökéletes! Vagyis ne támasszunk magunk felé betarthatatlan elvárásokat, ne akarjunk magunkból valaki egész mást varázsolni, ne sóvárogjunk általunk tökéletesnek ítélt helyzetek, életek, lehetőségek után. Az elfogadással a legnagyobb gesztust tesszük magunk felé. Ez persze nem jelenti azt, hogy belesüppedhetünk a jelen állapotba, csak annyit jelent, hogy tisztázzuk, kik vagyunk, és milyen lehetőségekkel létezünk a világon.

Elkezdődött!

Az új esztendő alkalmat ad arra, hogy megálljunk, és magunkra nézzünk. Lehet, hogy sok mindent ki fogunk deríteni önmagunkról. Az életünk megújításához önmagunkra kell figyelni, tudatosan és szeretettel gondolni arra a valakire, akik vagyunk.
Boldog új életet mindenkinek!

Szeretettel:

Juhász Erika
Természetgyógyász
Kineziológus