2015. május 31., vasárnap

Felelősség


 Gondolkoztál már azon, hogy Te kiért és miért vállalsz felelősséget? Azon, hogy mennyi energiát vesz el tőlünk, ha ezt mások helyett tesszük?
És a saját tetteidért, életedért, vállalod a felelősséget? Vagy hárítasz?
Szerinted ki a felelős azért, ahogyan most élsz, ahogyan érzed magad? A körülmények, a szüleid, a családod, eddigi kapcsolataid?
Nem gondolod, hogy itt az ideje, hogy a saját életedért Te vállald a felelősséget, felnőtt ember módjára?

Igen, lehet, hogy egy olyan családba születtél, ahol nehéz gyermekkorod volt. Lehet, hogy sok bántalmazás ért, lehet, hogy nélkülöztetek. Esetleg az osztálytársaid kigúnyoltak, vagy akár kiközösítettek.
Ezek valóban mély nyomot hagynak bennünk. A múltban ért sérelmek határozzák meg jelen viselkedésünket. Ezeket a sérelmeket cipeljük, dédelgetjük a haraggal, a fájdalmakkal együtt, egy életen át. Mekkora teher ez! És közben hivatkozhatunk arra, hogy azért rosszak a párkapcsolataink, nem jutunk előre, lézengünk és nem találunk magunknak célt, meghátrálunk a feladatok elől, nem tisztelnek minket, boldogtalanok vagyunk stb., mert rossz gyermekkorunk volt…
OK, ez a múlt, megtörtént. Tudsz rajta változatni? Úgy tűnik, hogy nem. De a hozzáállásodon bizony, hogy tudsz! Jól akarod magad érezni? Hát, megteheted, csak rajtad múlik! VAN VÁLASZTÁSOD! Mi lenne, ha elfogadnád a megváltoztathatatlant? Igen, ez volt a múltban. Sokat szenvedtem, ilyen-olyan problémák miatt, de már elég volt! Most már igenis jól akarom érezni magam! Többé már nem leszek mártír, aki a körülmények áldozata, hanem teszek magamért.

Leltárba veszem, mi az, ami nem jó a jelenlegi életemben. Lehet ez párkapcsolat, illetve bármilyen emberi kapcsolat, anyagi helyzet, munkahely… Aztán számba veszem, ha kell, leírom, mi az, amit eddig tettem annak érdekében, hogy ez másképp legyen. Kit tettem felelőssé azért, hogy ez és ez nem jó nekem? És mi a kívánt állapot? Elég kitartó voltam a céljaim elérésében? Minden nap tettem valamit azért, hogy közelebb kerüljek hozzá? Vagy csak keseregtem és irigykedtem a környezetemben lévőkre, hogy bezzeg X-nek az ölébe hullott minden, Y-nak meg milyen szép családi élete van, Z meg csak utazgat gondtalanul a világban. Én meg itt senyvedek, és milyen rossz nekem…

Honnan tudod, hogy tényleg olyan jó nekik? Egyrészt, az az ő életük, nem látsz bele. Nem tudhatod, mi van a színfalak mögött. Mert nem minden az ám, aminek látszik. A mai virtuális világban, ami körülvesz minket, mindenki a legvonzóbb, leglegebb (álomcsalád, álompár, álom utazás a világ másik felén…) fotóit teszi ki közszemlére. Pedig ez csak a kirakat!
Kívülről valóban úgy is látszik, hogy az illetőnek mindenből a legjobb jutott, de lehet, hogy valahonnan eljut hozzád a hír, hogy éppen válnak, esetleg súlyos beteg, vagy éppen most veszítette el az állását.
Másrészt, bizony nem jó, ha folyamatosan másokhoz hasonlítgatjuk életünket, önmagunkat, mert ez igencsak tévútra visz, hamis képet kapunk magunkról.

Ehelyett jól teszed, ha magadra koncentrálsz és számba veszed, hogy a Te saját életedben eddig mit értél el. Honnan jöttél, most hol tartasz. Mekkora utat tettél meg. Mert az ám a nagy dolog, ha Te, az adott helyzetedből, a lehető legtöbbet, legjobbat hoztad ki. (Miért kellene ezt bárkiével is összehasonlítani? Akinek az ölébe hullottak a lehetőségek, a vagyon, annak vajon mennyi erőfeszítésébe került előre jutnia az  élete során?)
De ne légy magaddal igazságtalan! Emlékezz csak arra, hogy mennyit tanultál, dolgoztál, segítettél, a sok erősfeszítésre, a kitartásodra, amivel már számtalanszor bizonyítottad életed során, hogy képes vagy olyan dolgokat is megvalósítani, amiről azelőtt nem is gondoltad volna, hogy sikerül. Nyugodtan vállon veregetheted legalább most, magad. Hát légy hálás azért, ahol éppen tartasz.

Elkezdheted ebben a pillanatban is, és dönthetsz úgy, hogy kilépsz az önsajnálatból, és minden szinten teszel a céljaidért. Ez csak a Te fejedben dől el! Összpontosítanod kell a célodra, de fizikai síkon is meg kell tenned a lépéseket ahhoz, hogy előre juss. Mert mi van akkor ha, egy új munkahelyet szeretnél, és a fotelban ülve nap mint nap elképzeled a vágyott munkahelyet (ez is nagyon fontos), de bizony nem teszed meg fizikai síkon a szükséges lépéseket? Az csak fél megoldás. Bizony, a hirdetéseket is nézned kell, jó ha érdeklődsz az ismerőseid körében, és el kell menned az állásinterjúkra is.

Az a lényeg, hogy naponta tegyél valamit a  célod elérése  érdekében.
Ezek lehetnek  akár apró lépések is. Minden este idézd fel, hogy aznap mi tettél meg ezért, majd képzeld el, lásd, hogy egyre közelebb a cél. Csak rajtad múlik, és senki máson, hogy hova jutsz el. És légy nagyon büszke magadra, hogy milyen kitartó vagy!


Ha úgy érzed, hogy nem vagy képes elindulni a változás útján, én segíthetek az első lépések megtételében. A kezdeti lendületet megkapod ahhoz, hogy egyedül is végig tudj menni az úton.

Juhász Erika
Kineziológus
Természetgyógyász
ThetaHealing konzulens

naposoldalon@gmail.com
www.naposoldalon.blogspot.hu
20 541 2801

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése